De energieprijzen rijzen de pan uit. Tijd voor actie dus als je wat wilt overhouden in de portemonnee. Er zijn meerdere manieren om te besparen op de stookkosten, afhankelijk per huis. Maar wat zijn de beste manieren? Hoe zorg je ervoor dat je flink kan besparen op je stookkosten, terwijl het ook nog comfortabel blijft? In dit artikel geeft een loodgieter een aantal tips die ervoor zorgen dat jij gemakkelijk kunt besparen op de stookkosten.
Een goede cv-ketel
Het begint natuurlijk met een efficiënte cv-ketel. Wanneer je een verouderde cv-ketel hebt zie je vaak dat er ontzettend veel energie onnodig verloren gaat. Nieuwere ketels hebben een rendement van 100% vergeleken met de oudere, minder efficiënte ketels waardoor de investering zich op lange termijn vaak vanzelf terugverdient. Een nieuwe ketel is echter wel een flinke investering, waardoor je er wel wat voor moet neerleggen.
isolatie
Een andere belangrijke manier om stookkosten te besparen is door je huis goed te isoleren. Je kan tochtstrips voor deuren en ramen plaatsen, of je kan spouwmuurisolatie nemen om de warmte vast te houden. Een andere manier is om een glaszetter in Vlaardingen je glas voor dubbel of triple glas te laten vervangen. Dit is een investering die zich binnen 4 tot 8 jaar weer heeft terugverdient. Daarnaast wordt je huis hierdoor ook nog eens comfortabeler, doordat het minder tocht binnenshuis. Er zijn verschillende soorten glas waar je uit kan kiezen met verschillende isolatiewaardes. Daarnaast maakt dubbel of triple glas het huis ook nog eens een stuk behaaglijker doordat het minder tocht.
Haal gordijnen weg voor de radiator
Veel mensen hangen gordijnen over de radiatoren heen zodat deze verborgen worden. Doordat deze voor de radiatoren hangen wordt de warmte echter tegengehouden, waardoor de warmte zich minder snel door de kamer verspreidt. Hou de radiatoren dus vrij van gordijnen en kort je gordijnen desnoods in. Hierdoor verspreidt de warmte zich gemakkelijker door je huis heen.
Zet de verwarming een graadje lager
Het is wellicht vanzelfsprekend, maar veel mensen zetten de verwarming toch nog te hoog. Zet de verwarming eens op 19 graden in plaats van 20 graden. Daarnaast kan je voor het slapen gaan de verwarming uitzetten, zodat de verwarming niet heel de nacht voor niets loopt te loeien. Wanneer je een slimme thermostaat hebt kan je hem zo instellen dat die in de ochtend al begint met verwarmen, zodat je in de ochtend weer een lekker warm huis hebt.