Vuil, mos en onkruid: je bestrating heeft er dagelijks mee te maken. Je tuin ligt er mooi bij, maar je bestrating is ondertussen bijna net zo groen als je gras en dat verpest toch wel een beetje de look die je wilt uitstralen. Gelukkig zijn er manieren om je bestrating langer schoon te houden. In deze blog deel ik mijn beste tips met je!
Regelmatig onderhoud
Ja, ik weet het. Niemand zit te wachten op een extra klus in de tuin, maar regelmatig onderhoud is echt de key. Veeg je bestrating minstens één keer per week schoon met een harde bezem. Hiermee verwijder je zand, bladeren en ander vuil dat later kan zorgen voor aanslag en mosvorming.
Tip: Gebruik een bezem met harde haren en veeg altijd in de richting van de voegen. Zo voorkom je dat je zand tussen je tegels vandaan haalt.
Voorkom groene aanslag
Groene aanslag is een van de grootste boosdoeners als het gaat om vieze bestrating. Vooral in de herfst en winter, wanneer het vochtig is, duikt het overal op. Gelukkig heb ik wat tips in mijn mouw voor je:
Tip 1: Houd je bestrating droog
Als je merkt dat er na een regenbui plassen blijven staan, kijk dan of je de afwatering kunt verbeteren. Mos en algen zijn namelijk dol op vochtige plekken. Deze wil je dus zoveel mogelijk voorkomen.
Tip 2: Gebruik schoonmaakazijn
Meng een deel schoonmaakazijn met drie delen water en spray dit op de aanslag. Laat het een paar uur intrekken en schrob het eraf. Let op: dit werkt minder goed op natuursteen!
Tip 3: Kies voor een hogedrukreiniger
Een hogedrukreiniger is een wondermiddel tegen hardnekkige aanslag. Maar pas op: gebruik hem niet te vaak, want je kunt de toplaag van je tegels beschadigen.
Houd onkruid onder controle
Onkruid dat tussen de voegen groeit, is niet alleen irritant om te zien, maar kan ook je bestrating beschadigen. Trek het regelmatig met de hand uit of gebruik een onkruidbrander om er definitief vanaf te komen.
Tip: Vul de voegen na het schoonmaken opnieuw met voegzand of een ander soort speciaal zand. Dit voorkomt dat onkruid terugkomt.
Bescherm je bestrating met een coating
Als je echt lang van een schone bestrating wilt genieten, is het slim om een beschermende coating aan te brengen. Deze zorgt ervoor dat vuil minder snel in de tegels trekt en maakt schoonmaken een stuk makkelijker.
Je kunt speciale coatings kopen bij de bouwmarkt. Het aanbrengen kost wat tijd, maar het is de moeite waard. Zorg er wel voor dat je bestrating eerst helemaal schoon en droog is voordat je begint.
Pas op met vlekken
Je bestrating kan door van alles vies worden: olie van een barbecue, wijn tijdens een feestje of zelfs gewoon vet uit je schoenen. Zodra je een vlek ziet, is het belangrijk om snel te handelen:
- Vetvlekken: Strooi direct wat kattenbakvulling, bloem of bakpoeder op de vlek om het vet op te nemen. Laat het een paar uur liggen en veeg het daarna weg.
- Wijn of andere vloeistoffen: Spoel de plek meteen af met water en schrob het met wat sop.
Schakel een schoonmaakbedrijf in
Niet iedereen heeft de tijd (of zin) om zelf zijn bestrating schoon te maken. En eerlijk? Soms is het gewoon een klus die je beter aan een professional kunt overlaten. Een schoonmaakbedrijf kan jouw bestrating grondig reinigen met professionele apparatuur en technieken. Ze verwijderen niet alleen vuil en aanslag, maar kunnen ook advies geven over hoe je jouw bestrating het beste kunt onderhouden.
Het fijne is dat je daarna weer maandenlang kunt genieten van een frisse tuin zonder zelf al dat werk te doen. Dus als je liever je tijd besteedt aan andere dingen, zoals relaxen in de tuin, is dit zeker een optie om te overwegen. Woon je nou in Drenthe of omgeving? Neem dan eens contact op met KWS Cleaning. Zij hebben mij enorm goed geholpen met het schoonmaken van mijn bestrating.
Praktische tips om het langer schoon te houden
Plaats je planten strategisch
Groene aanslag ontstaat sneller op plekken waar weinig zon komt. Zorg ervoor dat je grote planten of struiken niet te dicht op je bestrating staan, zodat er voldoende licht bij kan. Denk ook goed na over hoe je je tuin inricht om schaduwplekken zoveel mogelijk te beperken.
Houd je regenpijpen schoon
Zorg ervoor dat bladeren en ander vuil niet in je regenpijpen blijven hangen, want hierdoor kan overtollig water zich ophopen en langs muren of over je bestrating lopen, wat vochtige plekken achterlaat. Die vochtige plekken drogen vaak minder snel op, vooral in schaduwrijke delen van je tuin, en dat versnelt de groei van groene aanslag. Leeg dus regelmatig je regenpijpen en vergeet ook je goten niet.
Gebruik een bladblazer
In de herfst ligt je tuin en bestrating waarschijnlijk helemaal vol met bladeren. Deze kunnen als ze blijven liggen na verloop van tijd beginnen te ontbinden. Tijdens dit proces laten ze organisch materiaal en zuren achter die in de bestrating trekken, waardoor donkere vlekken en soms zelfs permanente verkleuring ontstaan. Daarnaast houden bladeren vocht vast, wat ideale omstandigheden creëert voor de groei van mos, algen en schimmels. Dit maakt je bestrating niet alleen vuiler, maar ook gladder en gevaarlijker om op te lopen.
Ga dus regelmatig even met de bladblazer door je tuin om dit te voorkomen.
Onderhoud loont
Ik kan het niet genoeg benadrukken: goed onderhoud is echt het halve werk. Door regelmatig een paar simpele dingen te doen, houd je jouw bestrating niet alleen schoon, maar gaat het ook langer mee. En als je toch merkt dat het een beetje te veel werk wordt, is er altijd nog dat schoonmaakbedrijf die je kan helpen.
Dus, waar wacht je nog op? Pak die bezem, sproeier of telefoon (voor een schoonmaakbedrijf) en geef je bestrating de aandacht die het verdient.