We leven in tijden waarin alles duurder wordt. De dagelijkse boodschappen, energieprijzen, benzine, maar ook de prijs van huurwoningen stijgt enorm. Als huurder heb je in Nederland bepaalde rechten, die je beschermen tegen onredelijke prijsstijgingen.
De maximale huurverhoging
Er is wettelijk een maximale verhoging vastgelegd voor de huurprijzen van alle woningen in Nederland.
Voor sociale huur geldt vanaf 1 juli 2023 dat de huur met maximaal 3,1% mag stijgen. Deze regel is geldig voor sociale huurwoningen, kamers, studio’s, woonwagens en standplaatsen.
Voor zelfstandige huurwoningen in de vrije sector geldt in 2023 een maximale huurverhoging van 4,1%.
De verhuurder kan je huur alleen verhogen als dit in je huurcontract vermeld staat. Staat er bijvoorbeeld in je contract een percentage hoger dan het wettelijk maximum van 4,1%? Dan mag de verhuurder de huurprijs nog altijd niet verhogen met méér dan 4,1%. Staat er in het contract een percentage lager dan 4,1%, dan geldt dat lagere percentage als maximum.
Als er in je huurcontract niets vermeld staat over jaarlijkse huurverhoging, dan mag de verhuurder de huur niet verhogen.
De verhuurder mag de huurprijs wél verhogen (met meer dan het wettelijke maximum) als de woning dusdanig is verbeterd dat dit gerechtvaardigd is. Dit is bijvoorbeeld van toepassing na een grote verbouwing of renovatie.
Niet eens met een verhoging van de huur?
Als je het niet eens bent met de verhoging van je huur, dan kun je hier natuurlijk bezwaar tegen maken. Daarvoor kun je bijvoorbeeld een brief sturen. Bekijk bijvoorbeeld eens deze voorbeeldbrief bezwaar tegen huurverhoging.
Deze brief (of e-mail) is bedoeld om de verhuurder te laten weten dat je het niet eens bent met de verhoging van de huur. In de brief moet je ook uitleggen waarom je het er niet mee eens bent. Totdat de kwestie is opgelost, is het verstandig om wél de verhoogde huur te betalen. Zo weet je zeker dat je achteraf geen betalingsachterstand hebt als de verhuurder gelijk krijgt.
De verhuurder zal op jouw bezwaar moeten reageren. Komen jullie er niet onderling uit? Dan kun je als huurder de zogenaamde Huurcommissie inschakelen. Dit is een organisatie die bedoeld is om huurders te ondersteunen en beschermen.
Op de website van de Huurcommissie vind je ook veel informatie voor jou als huurder, die je kunt gebruiken om te controleren of jouw verhuurder zich aan de regels houdt.
Ons advies is: probeer er eerst samen met je verhuurder uit te komen alvorens je de huurcommissie inschakelt.