De populariteit van een echt Berber vloerkleed neemt maar niet af. Nog steeds zijn Berber kleden en tapijten een gewilde afwerking van het Nederlandse interieur. Ze worden dus vaak in Nederland uitgerold, maar waar komen ze nu eigenlijk vandaan? Het woord Berber verwijst naar bewoners uit Noord-Afrika (o.a. Marokko) die als Berbers aangeduid worden. Hier waren in de vroege middeleeuwen de vrouwen al drukdoende om weeftechnieken te benutten en om handgeknoopte vloerkleden te maken. En niet alleen vloerkleden, ook gebedskleden en dekens werden er gemaakt. Vooral de Berbers uit Marokko leerden dit ambacht tot in de finesse; schapenwol was er voldoende vanwege de grote schapenkuddes in het Atlasgebergte. Een goed en echt Berber vloerkleed kan echter ook uit andere Noord-Afrikaanse landen komen, bijvoorbeeld uit Algerije, Tunesië of Libië.
Gebroken wit als basistint
Het oorspronkelijke Berber vloerkleed is vervaardigd uit pure vol en daarmee meteen slijtvast. Meestal herken je de oorspronkelijke kleur van de schapenvacht in de gebruikte wol; of in een kameelvacht. De ongeverfde wol doet qua kleur gebroken wit aan. Er zijn wel Berbers in de handel met kleuren en patronen. Dan worden kleurproducten aangebracht zoals henna, saffraan en indigo. Een Berber kan je hoogpolig maar ook laagpolig kopen.
Beni Ouarain, top Berber vloerkleed
Er zijn vele soorten Berber kleden in de handel. Maar er zijn er drie die er echt uitspringen. Het eerste is de Beni Ouarain. Dit tapijt dankt haar naam aan een dorpje in het midden van het Atlasgebergte. Vanuit een ivoorachtige ondergrond herken je op dit kleed fraaie asymmetrische patronen. De kleden zijn afgewerkt met leuk ogende franjes. Gewoonlijk zijn het hoogpolige tapijten en natuurlijk gemaakt van zuiver wol.
Dure Beni Mguild en Azilal
Nog een populair Berber kleed is de Beni Mguild. Ook deze heeft het Atlasgebergte als ‘geboortegrond’. Opvallend aan dit tapijt is de dikte. Historisch is dit tapijt zo dik omdat het ’s winters in de Marokkaanse bergen nogal kil kan zijn. Je herkent een Beni Mguild meteen door de verrassende en duidelijke kleurwerking. Het zijn bijna schilderijen die je op de vloer kunt draperen. En een derde topper is de Azilal (tevens een provincienaam in Marokko). Die is ook weer gemaakt van honderd procent wol en presenteert zich met een serie felle kleuren op een wit font. De Azilal komt wel wat sprookjesachtig en naïef over en leent zich dan ook goed voor kinderslaapkamers.
Een Berber vloerkleed maar dan als koopje
Een origineel Noord-Afrikaans vloerkleed is nogal een behoorlijke uitgave. Vandaar dat er in de loop van de tijd een grote markt is ontstaan in ‘look-a-likes’. Diverse producenten hebben nu Berbers voor redelijke tot zelfs goedkope prijzen in de aanbieding. De interessante prijs kan worden gegeven omdat deze kleden niet langer gemaakt zijn van zuiver schapenwol maar van synthetisch materiaal. Materiaal dat overigens wel lekker warm aanvoelt, nog. Zoek je naar een mooi Berber vloerkleed en mag het niet teveel kosten? Dan zijn de synthetische kopieën de moeite meer dan waard. Het leuke is dat er zoveel ontwerpen en kleuren zijn, dat er vast en zeker eentje naadloos op kan gaan in jouw favoriete woonstijl. Of je nu een Scandinavische interieurinrichting hebt of een Industriële woonstijl, je vindt het bij de Vloerkleeddiscounter.